Göcek İçin 5 En İyi Demir Atma Rotası

Göcek Rehberi

Kusursuz bir doğa harikası olan Göcek, berrak denizi, çam ağaçlarıyla dolu temiz orman havası ve serpilmiş adacıklarıyla bir kez ziyaret edenlerin bile zihnine kazınacak bir büyüleyiciliğe sahip!

Göcek köyü Türkiye’nin güney batı kıyısında yer alan Muğla’nın Fethiye ilçesindedir. Likya üzerinde, Dalyan ile Fethiye arasında oldukça şirin bir yer olan Göcek, 1980 yıllarından sonra yerli ve yabancı gezginler tarafından keşfedilmeye başlanmış ve günümüzde de dünyanın en gözde tatil kasabalarından biri hâline gelmiştir. 

Kuşkusuz Göcek’in gittikçe artan popülaritesi, bir mıknatıs gibi dünyadaki birçok farklı kültürden insanı kendine çekmesi hiç de tesadüf değil! Göcek’in kendine özgü cazibesinin ardında, başta mavi ve yeşilin muhteşem uyumuna sahip doğası geliyor. Ancak söz konusu cazibe sadece bununla da sınırlı değil. Göcek, antik dönemlerde ‘Daidala’ ismiyle anılmasından ve Likya Uygarlığına ev sahibi yapmasından dolayı tarihî bir öneme sahip bir yer. Hatta efsaneye göre Daidala yani yeni ismiyle Göcek, aynı zamanda Zeus ve Hera’nın evlendiği yermiş. Yine efsaneye göre her yıl bu evliliği kutlamak için şenlikler yapılıyor ve bu şenlikler nesiller boyu sürüyormuş. Konunun mitolojik yönü bir yana gerçekten de Likya’lılara ait kaya mezarlarını ve daha birçok tarihî kalıntıyı barındırması, Göcek’i yalnızca şirin bir tatil beldesi olmasının dışına çıkması için yeterli oluyor. 

Göcek denizinin doğal bir dalgakıran olması sebebiyle denizi tıpkı bir havuz kadar güvenli. Bu da kasabayı birçok tatil aktivitesi için oldukça elverişli kılıyor. Başka bir ifadeyle Göcek, sörf, dalış kano, banana gibi su sporların yanı sıra paraşüt gibi ekstrem etkinlikler için de oldukça uygun bir yer. 

Göcek’in kendine ait bir kumsalının olmaması, yaz aylarında kasabanın iğne atsan yere düşmez kalabalıklığını da engellemiş oluyor. Yani Göcek’in, plaj tatili için uygun olmaması yat tatili için bir o kadar uygun olmasına yol açıyor. Tam da bu sebeple Mavi Yolculuk denilince ilk akla gelen yer Göcek! Güçlü bir denizcilik geçmişine sahip bu kasabanın altı adet önemli marinası bulunuyor.

Göcek’in Marinaları

Mavi Yolculuk için en uygun yer olan Göcek yat turizminin de önde gelen bölgelerinden biridir. Dolayısıyla marinacılık sektöründe oldukça gelişmiş ve dünya standartlarında altı tane önemli marinaya sahiptir. Göcek’teki marinalar sırayla şöyledir:

  • Göcek Village Port /Marintürk
  • D-Marin Göcek Marina
  • Göcek Exclusive /Marintürk 
  • Göcek Muçev Marina
  • Göcek Club Marina
  • Göcek Skopea Marina

Göcek Yat Kulübü, her sene çok sayıda yat yarışı düzenler. Kimi yat yarışı uluslararası düzeyde iken kimi yat yarışı da yerliler ve yabancıların tekneleri ile Göcek körfezinde yarışır.

Özellikle yatçılar için oldukça korunaklı bir bölge olması sebebiyle kış aylarında bile birçok yatçının burada konakladığını görmek mümkün. Bunun yanı sıra nisan ayı ile ekim ayı arasında yaz mevsimi ile birlikte mevsiminin de açıldığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Göcek’in En Popüler Koyları

  1. Kleopatra Hamam Koyu; Kleopatra Hamam Koyu yat yolculuklarının en bilindik rotalarından biridir. Likya’lılardan tarihî kalıntılar da bulunan bu mistik koy adını Kleopatra adına yaptırdığı rivayet edilen hamamından almıştır. Rivayete göre, Marcus Antonius Kleopatra’ya Roma hamamı yaptırır ve hatta Mısır’dan altın kumlar getirtir. Balayı hediyesi olan bu yerin özellikle seçilmesinin sebebi ise körfezin kuzeyindeki dağların ardındaki krater gölünün termal sularından beslenmesidir. Kleopatra evlendikten sonra burayı ziyaret ettiği söylenir. 
  2. Tersane Adası; Tersane Adası Göcek’in en büyük koyu olma özelliği taşıyor. İsmini ise Osmanlı dönemindeki kullanılan eski bir tersaneden alıyor. Tersane adası aynı zamanda Bizans döneminde de denizcilerin körfezdeki en güvenli sığınağıymış. Mavi Yolculukların vazgeçilmez duraklarından biri olan Tersane Adası Bizans kalıntıları ve Likya binalarıyla çevrili mistik bir deneyim sunuyor!
  3. Sıralıbük Koyu; Sıralıbük Koyu, rüzgarı engelleyen konumu sayesinde çarşaf gibi bir denize sahip. Yüzmek için oldukça keyifli olan bu koyun denizinin renginin lacivert olması ise koyun cezbedici bir başka özelliği. Sıralıbük Koyu zeytin ve çam ağaçları ortasında deyim yerindeyse dünyanın en kusursuz köşesi olabilecek bir nitelikte. Gerçekten de uzaktan bakınca ‘v’ harfini andıran görüntüsü, köşe benzetmesi destekliyor. Koyun konumu, denizin dalgasız ve dümdüz olmasını sağladığı gibi aynı zamanda tekne ve yatlar için de oldukça kullanışlı bir alan. Tam da bu sebeple yaz sezonu yatın ve teknelerin olmadığı bir zaman neredeyse imkânsız. Sarıbük Koyu tüm bu yoğun ilgiye rağmen doğallığı hiç bozulmamış bir yer. Öyle ki, denizde yüzerken dağ keçilerinin otlamaya veya su içmeye indiğini görebilirsiniz.
  4. Akvaryum Koyu ; Domuz Adası ile Tersane Adası arasında yer alan Akvaryum koyu berrak ve turkuaz bir suya sahiptir. Bu sebeple de özellikle dalış yapmak isteyenler için son derece elverişli bir koydur. Çam ağaçları arasında dingin bir yüzme deneyimi sunan bu koy tekne turları arasında da oldukça popülerdir. 
  5. Cennet Koyu ; Göz alıcı güzelliği ve inanılmaz doğasıyla gerçekten de isminin hakkını verdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Dingin suyu ve eşsiz doğasıyla sakin ve huzurlu bir yüzme deneyimi sağlamasının yanında  yazın yakıcı sıcağında irili ufaklı tepelerinde biten çam ağaçlarının esintisiyle de insanı cennette hissettiriyor!

Göcek kara yoluyla ya da günübirlik turlarla keşfedilemeyecek kadar doğal ve tarihî güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Tam da bu sebeple birçok kişi tarafından Mavi Yolculuk için en uygun yer olarak görülüyor. Eğer siz de berrak, turkuaz sularda günlerce süren tam mürettabatlı özel bir yat gezisi ile ilgileniyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz!

Önceki yazı
Bodrum ‘da Mavi Yolculuk
Sonraki yazı
Muğla’nın Turizm Merkezi: Fethiye

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Bunlarda İlginizi Çekebilir.

Menü