Muğla’nın Turizm Merkezi: Fethiye

Manzarasına sığınan eşsiz doğal güzellikleri nice antik kentin bütünlediği, “cennetten bir parça” denilince abartı olmayacak bu kenti sen de görüp keşfetmek istiyorsan Gez Sen!

Fethiye çok eski çağlardan beri önemli bir yerleşim odağıdır. Antik dönemde Anadolu medeniyetlerinin en eskilerinden biri olan ve ” Işık Yurdunun İnsanları” anlamına gelen Likyalılar bu ilçeye sahip olmuş ve ilçe Telmessos adıyla anılmıştır.

Antik Likya yerleşkesinin en batıdaki kenti Telmessos‘un üzerinde kurulmuş olan ve Teke Yarımadası’nın liman kenti olan Fethiye’de ilk müze 1962 yılında,  ilçe ve çevresinden toplanan eserler ile oluşturulmaya başlanmıştır. 

Telmessos Antik Kenti  Fethiye Kalesi ve Aminthas Kaya Mezarları

Fethiye, yaslandığı dağın eteklerinde körfeze kadar uzanan alanda kurulmuş olan antik kent Telmessos’un üzerine kurulmuştur. ilçenin pek çok yerinde Telmessos dönemine ait kalıntılar görülmektedir. İlçe merkezinde dik kayalık yamaç üzerine oyularak yapılmış 3’ü tapınak tipinde, diğerleri sivil mimari örneklerini yansıtan birçok kaya mezarı bulunmaktadır. Kentin simgesi olan Aminthas Kaya Mezarı ve hemen doğusundaki diğer mezarlar, Likya Bölgesi’nin metal ve ahşap işçiliği hakkında bilgi veren en iyi örneklerdir.

Fethiye’de yapılabilecek en önemli turizm etkinliği, ülkemizin de en önemli yamaç paraşütü parkuru olan Babadağ’dan muhteşem manzara eşliğinde Ölüdeniz’e yapılan yamaç paraşütüdür. Babadağ 1200, 1700, 1800, 1900 (kuzey, Patara) olmak üzere farklı rakım ve rüzgar yönlerinde bulunan pistlerden deneyimli pilotlar eşliğinde 12 ay boyunca yapılan uçuşlar 25 – 30 dakika sürmektedir. Patara Plajı, Dalaman sahilleri, Ölüdeniz ve hatta hava açıksa Rodos manzaralı uçuş Belcekız Plajı’na yapılan inişle sona ermektedir.

Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında Fethiye, gezginlere birçok alışveriş olanağı sunmaktadır. İlçe merkezindeki Paspatur Çarşısı, Osmanlı Dönemi’ne ait cami ve hamam ile birlikte geçmişten günümüze uzanan bir köprüdür. Çarşı içinde deri, gümüş, kuyum, tekstil, halı-kilim, takı ve hediyelik eşya mağazaları bulunmaktadır. Balık Pazarı olarak da bilinen kapalı pazaryeri, ilçe merkezinde bir başka alışveriş seçeneğidir. Burada balık tezgâhları ve çevredeki küçük ve şirin balık lokantaları ile renkli ve canlı bir ortam yaratır. 

 Birçok koya ve adaya sahip olan Fethiye’de limandan, Çalış Kanalı, Göcek ve Belcekız Plajı’ndan hareket eden teknelerle günübirlik tekne turları yapılmaktadır. Ayrıca konaklamalı mavi yolculuk açısından çok önemli bir yer sahhiptir.

Fethiye’nin koylarında motorlu ve motorsuz su sporu aktivitelerinin yanı sıra, su altı dalış okullarının, düzenlediği dalış eğitimleri de vardır.

Fethiye çevresindeki birçok antik kent kalıntılarını da güzergahı içerisinde bulunduran 4×4 araçlarla yapılan cipsafari, atv safari, at safari diğer turizm aktivitesi çeşitleridir.

Ayrıca Fethiye’den Yunanistan’ın Rodos Adası’na da günlük feribot seferleri bulunmaktadır.

Bu kıyı şeridi; uzun bir yelkencilik, yat ile tatilin ilk adımına ve aynı zamanda seçici gezginleri misafir etmeye sahiptir. Doğal liman, yörenin en iyilerinden biri olarak kabul edilir ve kıyıların çoğuna ve yakındaki adalara yalnızca tekneyle erişilebilir, bu da  Yatch Destiny gulet teknemiz  güzergahları için favori bir durak olmaya devam etmesini sağlar. Liman aynı zamanda Fethiye Körfezi’ni, ünlü On İki Ada’yı ve Ege’nin birçok güzelliğini keşfetmek için mükemmel bir başlangıç ​​noktasıdır. 

FETHİYE MUTFAĞI

Ege kıyı kentlerinde olan deniz ürünleri ile yemekler ve mezeler açısından zengin olduğu kadar yöresel lezzetleri açısından da çeşitliliğe sahiptir.

Yöreye özgü çorbalardan iki tanesi Ölemeç ve İngil çorbasıdır. Yumurta bohçası, Arabaşı, etli ve bulgurlu patlıcan, Babadağ keşkeği sebze ve ot yemekleri, domatesli bulgur, sündürme, leğen böreği, döndürme gibi bazı yemeklerde yörenin meşhur yemekleri arasında yer almaktadır.       

Bunların dışında tandır ve sac tipi ocaklarda pişirilen pek çok börek ve ekmek türü de Fethiye Mutfağına çeşitlilik katmaktadır.

YAPMADAN DÖNMEYİN 

Kelebekler Vadisi: Deniz dik kayalıklarla çevrili, 1. derecede doğal sit alan ilan edilen ve her türlü yapılaşmaya kapatılan kayalık ve çamlık vadide biraz zahmetlice tırmanıştan sonra milyarlarca kelebeğin kayaları, ağaçların gövdelerini ve yapraklarını, kısacası her yeri bir örtü gibi kapladığını görebilirsiniz.

Kayaköy: Fethiye’nin 8 km güneyinde bulunan ve Antik Dönemde Karmylassos olarak bilinen Kayaköy’ün geçmişi filolojik verilere göre M.Ö.3. binlere kadar dayanmaktadır.

Bu seyir alanları hakkında daha fazla bilgi edinmek için Yatch Destiny” ile iletişime geçtiğinizden emin olunuz. ☺ 

Önceki yazı
Göcek İçin 5 En İyi Demir Atma Rotası
Sonraki yazı
İstanbul ‘da ziyaret etmeniz gereken 14 yer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Bunlarda İlginizi Çekebilir.

Menü