Marina ve Yat İşletmeciliği

marina ve yat işletmeciliği

Marina ve yat işletmeciliği bahsi geçen alanda profesyonel hizmetler sunan işletmeler tarafından gerçekleştirilen bir faaliyettir. Marinalar, tekne ve yatların barınması için ayrılmış yat limanları olarak tanımlanabilmektedir. Dolayısıyla bu alan liman işletmeciliği ile de doğrudan ilişkilidir.         

Marina ve yat işletmeciliği bölümü bir ön lisans programıdır ve bahsi geçen alanlarda işletme ağırlıklı dersler okutulmaktadır. Liman işletmesi faaliyeti, özel bir önem gerektirmektedir. Bu alanda eğitimli, profesyonel kişilerce işletilen limanlar, pek çok kriteri karşılamaktadır. İlgili ön lisans bölümünü başarıyla bitiren kişiler, sektörde görev alabilecek ve yat kaptanlığı yapabilecek donanıma sahip olmaktadır.

Marina ve Yat İşletmeciliği Nedir?

Marina sektörü özellikle de ülkemizde önemli bir büyüme potansiyeline sahiptir. Marinalar, bünyelerinde yatları barındırmaktadır. Yatlar bu bölgelerde bağlanabilir, bakım ve onarımları gerçekleştirilebilir. Bu bilgilerden tahmin edileceği üzere marinalarda, yatların ihtiyaç duyabileceği tüm hizmetler karşılanabilmektedir. Marinaların tasarımları da bu husus dikkate alınarak gerçekleştirilmektedir.

Deniz ve liman işletmeciliği bölümü nedir? Yat ve marina işletmeciliği alanına yakın kabul edilen bir bölümdür. Her iki bölüm de birer ön lisans programıdır, yani iki yıllıktır. Mezunlar, ilgili alanda donanımlı bir birey olarak iş bulabilmektedir. Turpatso, yat işletmeciliği alanında önde gelen bir kuruluş olarak faaliyet göstermektedir.

Destiny adındaki guletimiz yelken ve güvenlik ekipmanlarına sahiptir. Ayrıca bünyesinde 4 mürettebatı barındıran 4 kabine sahip bir deniz aracıdır. Maviliklerin içinde unutulmaz bir yolculuk deneyimi için akla gelebilecek tüm detaylar düşünülmüştür. Destiny, teknolojik donanım açısından da son derece zengindir. TV ve uydu alıcısına, müzik sistemine, wi-fi ve navigasyon gibi özelliklere sahiptir.

Marina ve Yat İşletmeciliği Ne İş Yapar?

İlgili bölümden mezun olan kişiler Turpatso gibi yat işletmeciliği alanında faaliyet gösteren şirketlerde çalışabilir. Ayrıca yat kaptanlığı veya yardımcı kaptanlığı yapabilirler. Peki marina ve yat işletmeciliği bölümü olan üniversiteler hangileridir? İlgili listeye aşağıdan ulaşabilirsiniz.

  • Bartın Üniversitesi
  • Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  • Yalova Üniversitesi
  • Piri Reis Üniversitesi
  • Yaşar Üniversitesi

Bu ön lisans programına, denizcilik alanına ve deniz araçlarına ilgi duyan kişilerin kayıt yaptırması önerilmektedir. Mezunlar genellikle tatil beldelerinde veya turistik alanlarda çalışmaktadır. Marina işletmelerinde resepsiyonist olarak veya yat görevlisi olarak görev yapabilmektedirler. İş hayatının pek çok mesleğe kıyasla kendine özgü ve keyifli olduğu söylenebilir.

Marina ve yat işletmeciliği yorum alındığında, alana hâkim kişiler tarafından sıklıkla önerilmektedir. Bunun temel sebepleri arasında iş olanakları ve iş ortamı bulunmaktadır. Gerek eğitim gerek iş yaşantısında kişinin kendini geliştirmesi açısından son derece elverişlidir.

İşetme, elde ettiği verileri analiz ederek problemli gördüğü hususlar için gerekli önlemleri alabilir. Böylece turist memnuniyeti ve işletmenin kazancı, doğru orantılı olarak artar. Bu durum istihdam edilen personelin çeşitliliğine de yansır. Turizm otelcilik alanındaki faaliyetler hem dünya hem de ülke genelinde artış gösterme eğilimindedir. Bu eğilimin, beklenmedik bir durum olmadığı sürece uzun yıllar daha devam edeceği öngörülmektedir.

Turizm Otelcilik Bölümleri

Turizm ve otelcilik geniş kapsamlı bir alan olarak öne çıkmaktadır. Bu alanla doğrudan veya dolaylı olarak ilişkili birçok bölüm bulunmaktadır. Turizm ve otel işletmeciliği, turist rehberliği, gastronomi ve mutfak sanatları, rekreasyon yönetimi, kültürel miras ve turizm bunlardan bazılarıdır.

Bir yat veya liman işletmesi turistik faaliyetlerin bir kolu için adeta uğrak yeri konumunda olabilir. Yat, herkesin sahip olabileceği veya ulaşabileceği bir deniz aracı değildir. Bu nedenle yat kiralama ve yat turu gibi aktivitelerin geniş bir kesim tarafından talep görme potansiyeli vardır.

Turizm, ülkemize döviz girdisi sağlayan bir faaliyettir ve ekonomik yönleri de mevcuttur. Turizmin farklı işlevleri bulunmaktadır. Bunlar arasında eğlenmenin yanı sıra öğrenme ve keşfetme gibi başlıklar da yer almaktadır. Turizm faaliyetlerini iyi yönetebilmek o ülkeye veya işletmeye önemli katkılar sağlar. Bu amaçla meslek örgütlerinden ve turistlerden gelen geribildirimler iyi değerlendirilmelidir.

Önceki yazı
Ege’de Yat Turları
Sonraki yazı
Yat İşletmeciliği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Bunlarda İlginizi Çekebilir.

Menü