İstanbul ‘da ziyaret etmeniz gereken 14 yer

“Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul …”

Galata Kulesi’nin bulunduğu tepenin uzaktan bir görüntüsü

İstanbul, Anadolu ve Balkanlar ile Karadeniz ve Akdeniz arasında stratejik bir konuma sahip ve tarih boyunca birçok medeniyete ev sahibi yapmış dünyanın en güzel şehirlerinden biridir. Bizans, Roma ve Osmanlı İmparatorluğu gibi tarihte geniş bir yer kaplayan üç evrensel imparatorluğun başkenti olan İstanbul, elbette ilk başta tarihî yapısıyla dikkat çekiyor. Göz alıcı surları, katedralleri, camileri, sarayları, tapınakları ve daha birçok mimarisi dünya üzerindeki pek çok insanın görmek, gezmek ve keşfetmek istediği bir yere dönüştürüyor.

İstanbul ortasında deniz bulunan dünyadaki tek şehir olma özelliğini taşıyor. Bu özellik de ihtişamlı boğaz manzarasının kıymetini daha da artırıyor. Özellikle yabancı turistler için İstanbul Boğaz turu Türkiye gezilerinde yapılacaklar listesinde ilk sıralara yerleşiyor. İstanbul’da bir tekne turu yapılabildiği gibi deniz ve şehir manzarasının tadı da çıkarılabilir. Gerçekten de İstanbul’un meşhur tepelerinden birine geçip ufacık gözüken teknelerin birbiriyle ahengini izlemenin keyfi çok az şeyde vardır!

Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde İstanbul’da yaşamış olan İngiliz yazar Lady Dorina Neave İstanbul beğenisini şu sözlerle ifade etmiştir: 

Daha muhteşem bir manzara yeryüzünde mevcut değil. Haşmetli kubbeleri, birbirinden güzel sayfiyeleri ile İstanbul dünya şehirlerinin kraliçesidir.”

Şair Nedim ise İstanbul için şunları söylemiştir:

Bu şehr-i Sitanbul ki bi misl ü behâdır

Bir sengine yek pâre Acem mülkü fedâdır

Yani; “Bu İstanbul şehri ki, paha biçilemez ona, tüm İran mülkü feda olsun tek bir taşına.

Daha birçok şiir, kitap, şarkı ve sinemaya ilham olan İstanbul 1985 yılında UNESCO tarafından Kültür Mirasları listesine alındı. 2010’da ise Avrupa Kültür Başkenti seçildi. Dünyada en bilinen ve en çok turist çeken mega kentlerden biri olan İstanbul’da tahmin edileceği üzere mutlaka ziyaret edilmesi gereken çok fazla yer var. Hatta öyle ki; gezilecek yerler listesinin sonu gelmeyebilir. Ancak biz burada herkese hitap edecek en önemli tarihi yerleri sıralamak istiyoruz.

İstanbul ’da Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

İstanbul’un görülmesi gereken birçok yeri var. Ancak oldukça büyük ve karmaşık bir şehir olduğu için Avrupa yakasındaki yerler ile Anadolu yakasındaki yerleri ayırmakta fayda var.

İstanbul’da geleneksel Türk motifli halıcı dükkanı

İstanbul Avrupa Yakasında Ziyaret Edilmesi Gereken Yerler

  1. Ayasofya Müzesi
  2. Yerebatan Sarnıcı
  3. Sultan Ahmet Camii
  4. Topkapı Sarayı
  5. Süleymaniye Camii
  6. Kapalı Çarşı
  7. Mısır Çarşısı
  8. Bulgar Sveti Stefan Kilisesi
  9. Galata Kulesi
  10. Dolmabahçe Sarayı
  11. Yıldız Sarayı
  12. Çırağan Sarayı
  13. .Yedi Kule Zindanları
  14. Rumeli Hisarı

Anadolu Yakasında Ziyaret Edilmesi Gereken Yerler

1.Haydarpaşa Garı

2.Kız Kulesi

3.Mihrimah Sultan Külliyesi

4.Beylerbeyi Sarayı

5.Adile Sultan Kasrı 

6.Anadolu Hisarı

7 Aya Yorgi Manastırı

İstanbul’da Yapılacak En  Keyifli Aktiviteler

İstanbul’da turistik olarak görülmesi gereken yerlerden söz ettik. Şimdi sıra en keyifli aktivitelerde! İstanbul’da gezilecek çok fazla yer olduğu gibi yapılacak da çok fazla aktivite var. Ama en keyiflilerini sizin için sıralıyoruz! 🙂 

Ayasofya Müzesine Gidin

Ayasofya hem islam hem de hristiyan toplumları için son derece önemli bir yapıdır. Uzunca süre dünyanın en büyük kubbesi olarak kalmış bu görkemli yapı turistik açıdan İstanbul’un en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. Ayasofya aynı zamanda dünyanın sekizinci harikası olarak anılmaktadır. 

Ayasofya Müzesinin içinden bir görüntü

Büyülenmek İsteyenler Yerebatan Sarnıcına!

İstanbul’un ihtişamlı tarihî mimarilerin başında yer alan bir diğer yer ise restore edilmiş hâliyle Yerebatan Sarnıcı! Ayosofya’nın güneybatısında yer alan bu yapı onlarca sütunu sebebiyle Yerebatan Sarnıcı olarak anılıyor. Özellikle ışıklandırmaları ve Medusa kabartmalarıyla büyülü bir atmosferi bulunan sarnıç muhakkak görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Yerebatan Sarnıcı

Galata Kulesine Çıkın

İstiklal Caddesini boydan boya yürüyüp, yol boyunca sıralanan pasajları gezdikten sonra sizi karşılayacak olan Galata Kulesinin üst katına çıkmadan İstanbul’u tam olarak gezmiş sayılmazsınız. Böylesine büyülü bir şehrin panoramik bir manzarasını sunan en güzel adres kuşkusuz Galata Kulesi! Gitmişken manzaranın büyüsüne kapılıp fotoğraf çekmeyi unutmayın sakın! 🙂 

Galata Kulesi

Ortaköy’de Kumpir, Eminönü’nde Balık Ekmek Yemeden Olmaz

İstanbul’un bazı semtleri, o semtlerinde yenen sokak yiyecekleriyle ünlüdür. En ön plana çıkan semtlerde yenen sokak yemekleri ise Eminönünde balık ekmek, Ortaköy’de kumpirdir. 

Ortaköy’de sıralı hâlde bulabileceğiniz birçok kumpirci vardır. Birbirine benzer standartlarda olsa da arasından birini seçmek biraz zor olabilir. Ancak malzemeleri seçip avucunuza aldığınız kocaman bir kumpiri Ortaköy Camii’sine karşı yemenin tadı ayrıdır.

Benzer şekilde Eminönü’nde de balıkçılar peş peşe sıralanmıştır. Sokakta tabure benzeri bir oturakta balık ekmek yemenin keyfi ise bambaşka!

Kadıköy-Beşiktaş Vapuruna Binin

Anadolu yakasındaki Kadıköy ile Avrupa yakasındaki Beşiktaş arasında seyreden vapurlardan birine mutlaka binmelisiniz. Her mevsim sıcacık çay eşliğinde oldukça keyifli bir yolculuğun tadını çıkarırken Haydarpaşa Garını da görebilirsiniz. 

Kız Kulesine Karşı Çay İçin

Kız Kulesinin gün batımında silüeti

İstanbul denilince akla gelen ilk simgelerden birisi de Kız Kulesidir. Kız Kulesi İstanbul Boğazının ortasında hem restoran hem de müze olarak ziyaretçileriyle buluşuyor. Kız kulesine giden tekneler bir yana Salacak’ta yer alan salaş kafelerde simit ve çay eşliğinde manzarayı seyredebilirsiniz.

Önceki yazı
Muğla’nın Turizm Merkezi: Fethiye
Sonraki yazı
Marmaris

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Bunlarda İlginizi Çekebilir.

Menü