Marmaris

Ege ve Akdeniz’in kesişim noktasında Muğla’ya bağlı bir liman kenti olan Marmaris birçok özelliğiyle turizmin cenneti denilebilecek bir yer. Marmaris; doğal güzelliği, antik kentleri, çam ormanlarıyla kaplı eşsiz manzarası ve yat marinalarıyla her yıl binlerce turisti ağırlıyor. Özellikle Marmaris Yat Marinası’nın Türkiye’nin en büyük marinası olması bu bölgeyi tekne turu ve mavi yolculuk rotası için oldukça cezbedici bir hâle getiriyor. Bununla birlikte Marmaris’ten Rodos adasına düzenli seferlerin yapılması da cezbedici bir başka özellik olduğu söylenebilir. 

2007 yılında Bedir Adasındaki Nimara Mağarası’nda yapılan kazı çalışmaları sonucunda bulunan birtakım materyaller buranın tarihinin M.Ö 2000’lere kadar uzandığını gösteriyor. İlk çağ kaynaklarında ‘Fiskos’ olarak belirtilirken, tarihçi Texier’in kaynaklarına göre ’Fineks’ Heredot’un kaynaklarında ‘Marmarios,’ Piri Reis’in kaynaklarında ise ‘Mermeris’ olarak belirtmiştir. Bölge zamanla Marmaris diye tanımlanmaya başlamıştır.

Marmaris Merkezde Görülmesi Gereken Yerler

Çeşitli doğal ve tarihi güzellikleri içerisinde barındıran Marmaris’te görülmesi gereken, keşfedilmesi gereken birçok yer vardır. Öncelikle Marmaris’in merkezinde bulunan Marmaris Kalesi görülmesi gereken tarihi yapıların başında geliyor. Kale, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Rodos seferi sırasında yeniden inşa ettirilmiş ancak bundan önce ilk kez milattan önce 2000 yılında inşa edilmiş ardından M.Ö 1044 yılında İyonlar, ardından Makedonya Kralı İskender’in Marmaris’i fethetmesinden sonra onarılmıştır. Birinci Dünya Savaşı’nda ise Fransız gemilerinin top atışları yüzünden kalenin surları büyük hasar görmüş.

Kale’nin bulunduğu tepede 16.yüzyılda Osmanlı döneminden kalma tarihi yapılar da bulunuyor. Zaman içerisinde restorasyon işlemleri görmüş yapılar günümüzde restoran ve bar olarak işletiliyor. Marmaris’in merkezinde yer alan gezilebilir başka yerler ise Marmaris Rıhtımı ve Marmaris Marinası. Bu bölge aynı zamanda Marmaris Kalesi’ne yakın ve ‘Tarihi Kent Merkezi’ olarak anılıyor. Buraya kadar gitmişken Marmaris Kalesi ve Arkeoloji Müzesine gitmeden kaleden ayrılmayın!

Marmaris’in Tatil Beldeleri

Marmaris merkezde kendi başına tatil yeriyken. etrafında denize girilecek ya da yat turu yapılacak çok güzel yerler var. Bunlardan en güzel olanları sizler için anlattık.

İçmeler

Marmaris’in merkezinden sonra en çok ziyaret edilen beldelerinden biri İçmeler’dir. İçmeler’in plajı çoğu kişi için Marmaris’in plajına göre çok daha tercih edilir. Marmaris’in merkezine 8 km uzaklıkta bulunan İçmeler’e ulaşım oldukça yakındır. Burası aynı zamanda deniz paraşütü, kano ve muz gibi su sporları yapmak için de oldukça elverişlidir.

Turunç

Turunç, Marmaris’te plaj tatilini sevenler için birinci tercih olabilir. Temiz ve oldukça güzel bir denizi bulunan plajın hem taşlı hem de kumlu bölgeleri bulunuyor. Bu sebeple de taşlı plaj tercih edenlerin de kumlu plaj sevenleri de tatmin ettiğini söylemek mümkündür. Ancak şunu belirtmekte fayda var: Turunç Koyu’nda bulunan plajın büyük bir kısmı otel şezlongları tarafından doldurulmuş durumda. Yani burada şezlong kiralayabilirsiniz. Plajın ilerisinde ise halk plajı bulunuyor ancak burası da oldukça küçük.

Selimiye Köyü

Selimiye Köyü Türkiye’de yer alan birçok tatil yerinden oldukça farklıdır. Pek çok tatil yerinde görülebileceği gibi beldenin aşırı kalabalık ve göz yorucu hareketliliğini Selimiye’de görmek pek mümkün değil. Selimiye daha çok huzurlu, sakin, doğayla iç içe tatil yapmak isteyenlerin tercih edebileceği bir yer. Bir tarafında mekanların bir tarafında denizin uzandığı yolda yürümek kadar keyifli az şey var. Tek olumsuz yönü bu yürüyüş yolunun bir tarafında kalan denize girmek ücretli. Başka bir ifadeyle deniz otel şezlonglarıyla boydan boya dizilmiş durumda. Ancak merkezin biraz ilerisinde Halk Plajında ağaçlı tepelerin arasında ücretsiz bir şekilde denize girebilirsiniz.

Selimiye’ye kadar gitmişken Turgut Şelalesi’ni ziyaret etmeden dönmek büyük hata olur herhalde. Turgut Şelalesi yeşilin her tonuyla göz kamaştırıcı bir yer. Burada çok güzel fotoğraflar çekebilir, şelalenin sesi ve esintisiyle ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.

Bozburun

Boz taşlar önümüzde

Cebimizde yalnızlık var

Şu dümdüz büyüyen gecede

Tek dostumuz yakamozlar…

Bülent Ortaçgil’in adına şarkılar yaptığı ilçe: Bozburun. Bozburun da Selimiye gibi oldukça sakin, sessiz ve huzurlu bir yerdir. Genellikle turist olarak sakin bir tatil yapmak isteyenlerin tercihidir. Ancak burası özellikle yat turizmi açısından oldukça popülerdir. Denizin içinde onlarca tekne ve yat görebilirsiniz. Mavi Yolculuk için ideal bir rotadır. Ama çamlık tepelerle sarılı bir denizi olduğu için yine Ortaçgil’in söylediği gibi denizi kıpırtısızdır. Bu sebeple sessiz ve sakin bir tatil geçirmek isteyenler için idealdir.

Önceki yazı
İstanbul ‘da ziyaret etmeniz gereken 14 yer
Sonraki yazı
Kaş: Tarihi Yapılar, Muhteşem Plajlar ve Masmavi Deniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Bunlarda İlginizi Çekebilir.

Menü