Türkiye, konum itibariyle Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar ve Avrupa arasında kalması sebebiyle pek çok kültürden etkilenmiştir. Pek çok kültürün arasında kalan bir ülkenin yemekleri ise kaçınılmaz olarak her ülkenin damak zevkine hitap eder biçimde gelişmiştir. Tam da bu sebeple, dünya mutfağında Türk mutfağının yeri diğerlerinden ayrılır.
Türk mutfağı dünyanın en lezzetli mutfaklarından biridir. Çeşitli yemekleri ve lezzeti ile ünlüdür. Geleneksel Türk mutfağı, baharatlı ve zeytinyağlı mezelerden; sütlü ve şerbetli tatlılara kadar her tadı içeren geniş bir yemek yelpazesi sunar. Türkiye dışında geleneksel Türk yemeklerini bulmak zor olabilir. Ancak ülkenizden ayrılmadan önce gulette lezzetli Türk yemeklerini deneyimleyebilirsiniz.
Geleneksel Türk mutfağı Doğu ve Batı etkilerinin bir karışımı olduğundan söz ettik. Bununla birlikte Türk yemekleri de hem Osmanlı mutfağı hem de Türk mutfağı olarak da kendi içerisinde ikiye ayrılır. Osmanlı mutfağı, 600 yılı aşkın bir süredir Arap dünyasının, Balkanların ve Doğu Avrupa’nın çoğuna hükmeden Osmanlı İmparatorluğu’nun mutfağıdır.
Türk mutfağının bu denli zengin ve çeşitli olmasında Osmanlı mutfağının büyük bir etkisi bulunur. Osmanlı mutfağı ise zenginliğini, dönemin savaşlarına, fetihlerine, farklı etnik kökenlerin ve farklı kültürlerin bir arada yaşamasına ve gitgide genişleyen coğrafyasına borçludur. 15.yüzyıl Osmanlısında şifalı olduğu varsayılan rezene, keten tohumu, haşhaş, hardal gibi pek çok malzeme mutfakta sıklıkla kullanıldığı bilinmektedir. Bunun gibi baharat veya tohum gibi pek çok malzemenin yemeklerin kokusunu, tadını ve aromasını oldukça etkileyen bir yapısı bulunur. En çok kullanılan baharatlar acı biber, karabiber ve tuzdur.Türk Mutfağı, Orta Asya, Ortadoğu, Kafkas, Avrupa ve diğer bölgesel mutfaklardan etkilenmiştir. Özellikle Akdeniz mutfağında kullanılan zeytinyağı daha çok batıdaki yemeklerin ana malzemelerinden biri hâline gelmiştir.
Geleneksel Türk Mutfağı Deneyimi
Anlaşılacağı üzere geleneksel Türk mutfağının yelpazesi oldukça geniştir. Ancak genel itibariyle çeşitli çorbalar, etli ve sebzeli sulu yemekler ve sulu yemeklerin ayrılmaz parçası bulgur ya da pirinç pilavları, hamur işi, çeşitli türlerden salatalar ve şerbetli ya da sütlü tatlılardan oluşmaktadır. Türk mutfağının olmazsa olmaz yiyeceklerinden biri de yoğurttur. Yoğurtla yapılan malzemesi bol ve farklı çeşitte birçok meze de sofraları süsler.
Bununla birlikte Türk yiyecek ve içecek kültüründeki bir diğer unsur da kuşkusuz Türk kahvesidir. Türk kahvesi günün her saatinde içilebilir. Küçük bir fincanda, çoğunlukla lokum çikolata gibi tatlılarla ikram edilen Türk kahvesi muhakkak denenmesi gereken bir içecektir. Türk kahvesinin damakta bıraktığı hafif acı tadı, lokum veya çikolata ile dengeleyebilirsiniz. Türkiye’de yaygın olan bir diğer kültürel alışkanlık ise Türk kahvesi fincanını ters çevirerek telvelerden falınıza bakılmasıdır. Başka bir kültür için son derece tuhaf görünen bu ‘ritüel’ Türk toplumunda oldukça yaygındır. Çoğu zaman spiritüel bir tarafı olmayan bu alışkanlık, sohbet etmenin keyifli bir yolu olarak görülür.
Türkiye’de Gulet Kiralarken Deneyebileceğiniz Bazı Geleneksel Yemekler
Yukarıda bahsedildiği gibi Türk mutfağı yemekleri son derece çeşitlidir. Ama kısıtlı süreli bir tatil planınız varsa her şeyden tatmanız mümkün olmadığı için gulette şu yemekleri denemeniz önerilir:
• Tarhana, mercimek ya da şehriye çorbası
• Karnıyarık ya da patlıcan musakka
• Kebaplar (Acılı Adana kebap ya da acısız Urfa Kebap)
• Pirinç ya da bulgur pilavı
• Biber dolması ve türevlerinden olan patlıcan, domates ve kabak dolması
• Lahmacun
• Baklava
Bununla birlikte tekne veya guletlerin olmazsa olmaz menülerinden biri de kuşkusuz rakı balıktır. Pişirilen taze balıklar, roka limon, yoğurtlu ve zeytinyağlı çeşitli mezelerle servis edilir. Türk marka bir rakı ile akşam yemeğinizi keyifli bir hâle getirebilirsiniz.
Guletteki menüler tekneye göre değişiklik gösterebilir. Bir guletteki tipik menü genellikle başlangıçlar, salatalar, ana yemekler ve tatlılardan oluşan bir seçkidir. Teknenin şefi, mangal, barbekü keyfi veya seyahat ettikleri bölgelerden yöresel yemeklerini de sofranıza sunabilir.