Yat Turları nda Güvenlik Önlemleri

antalya-yat-turu

Mavi tur son yılların giderek popülerleşen tatil seçeneklerinden biri haline gelmiştir. Bunun birçok sebebi bulunmaktadır. Stresten ve kalabalıktan uzak bir opsiyon olması, bu anlamda tekne turlarının seçilmesinin başlıca sebeplerinden biridir. Bunun yanı sıra maliyetlerin giderek düşmesi, farklı bir deneyim sunması da yat turlarını ön plana çıkarmaktadır. Aynı zamanda farklı doğal ve tarihi yerleri görme şansının bulunması da bu tatil seçeneğini her geçen gün daha fazla insanın tercih etmesini sağlamıştır.

Birçok avantajı ve benzersiz bir deneyim sunmasıyla tekne turları çokça tercih edilmektedir. Bu noktada merak edilen önemli bir konu vardır. Yat turları ne kadar güvenlidir sorusu, kullanıcılar tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Tamamen denizde tatil yapma fikri kimi zaman endişeyle karşılanabilmektedir. Özellikle çocukları olan aileler için güvenlik önemli bir konudur. 

Yat turları yapılabilmesi için devlet kurumları tarafından birçok kural ve kaide belirlenmiştir. Bu önlemlerin alınması ve sizin de güvenlik kurallarına uymanız halinde, denizde hiçbir sorun yaşama ihtimaliniz hemen hemen yoktur. Bu noktada güvenlik önlemleri üç ayrı başlıkta incelenebilir. Birincisi yatta bulunan güvenlik önlemleri, ikincisi misafirlerin uyması ve dikkat etmesi gereken kurallar, sonuncusu ise iklimsel olarak oluşabilecek risklere karşı alınması gereken önlemler.

Yatlarda Alınan Güvenlik Önlemleri

Misafirlerin rahatı için her türlü detayın düşünüldüğü yatlarda, en önemli konu ise güvenliktir. Mavi tur düzenlenebilmesi için yatlarda bulunması gereken birçok önlem vardır. Bu önlemler devlet yetkililerince belirli aralıklarla denetlenmektedir. 

Tekne turlarında alınan önlemlerin başında can yelekleri gelmektedir. Herhangi bir sorun anında yeterli sayıda can yeleğinin bulunması bir zorunluluktur. Bunun yanı sıra teknelerde yeterli derecede ekipmanın bulunduğu ilkyardım çantalarının bulunması bir zorunluluktur. Olmazsa olmaz güvenlik önlemlerinden bir diğeri ise tehlike sinyallerinin bildirilmesidir. Deniz ortasında yaşanacak bir kaza anında yardım istemek adına evrensel olarak mesaj gönderebilen cihazların bulunmaktadır. Aynı zamanda işaret fişekleri, manuel korna gibi araçlar da bu yatlarda ihtiyaç anında kullanılmak üzere bulunmaktadır. Aynı zamanda denize atıldığında kendi kendine şişen botlarda teknelerde belirli bir alanda tutulmaktadır.

Bir diğer önlem ise tüm personelin, güvenlik prosedürü harfiyen bilmesi ve uygulamasıdır. Olası bir kaza durumunda, yolcuların kullanabilmesi için sudan etkilenmeyen fenerler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra yangın battaniyesi ve yatta herkesin ulaşabileceği yerlerde yangın tüpleri bulunmaktadır.

Deniz tutması sıkça yaşanabilecek sorunlardan biridir. Mide bulantısı ve baş dönmesi gibi rahatsızlıklar oluşturan deniz tutmasına karşı gerekli ilaçlar her yatta bulundurulmaktadır.

Bu teknelerin motorlarının ve teknik donanımlarının düzenli olarak yapılması da önemli bir güvenlik önlemidir. Aynı zamanda bu teknik parçaların bozulma ihtimaline karşı yedekleri de bulundurulmaktadır. Tekne turuna çıkmadan önce, önlem olarak gerekenden daha fazla yakıt alınması da bir diğer önlemdir.

Misafirlerin Uyması Gereken Önlemler

Yat turlarında güvenlik önlemleri hat safhada uygulanmaktadır. Personel tüm güvenlik prosedürünü bilmekte ve olası kazalarda müdahalede bulunmaktadır. Bununla birlikte misafirlerin de uyması gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar sağlığınız açısından son derece önemlidir.

Tekneye bindiğinizde yapmanız gereken ilk şey görevli personelden can yeleklerinin ve yangın tüplerinin yerini öğrenmek olmalıdır. Bu durum acil bir durumda panik yapmanıza engel olacaktır.

Tekne turlarında kamaralarda ve kabinlerde tütün ürünü tüketimi yasaktır. Bu özellikle uymanız gereken kurallardan biridir. Güvertede serbest olmakla birlikte, tütün ürünlerinin tamamen söndüğünden ve denize atmadığınızdan emin olmalısınız. Unutmayın ki rüzgâr, izmaritlerin yeniden yata düşmesine neden olabilir. Bu durum yangın riskini ortaya çıkacaktır.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise yat hareket halindeyken kesinlikle atlamamanız gerektiğidir. Yat demir atmadan önce pervaneleri dönmeye devam edecektir. Denize atladığınızda bu pervanelere denk gelme ihtimaliniz vardır. Bu durum ciddi yaralanmalarla sonuçlanabilecek bir risk yaratmaktadır. Aynı zamanda yatta bulunan ve yalnızca uzman personelin bilgisi dâhilindeki halatlara ve donanımlara dokunmamalı, makine dairesine girmemeli ve kablolardan uzak durmalısınız. Rüzgarlı ve fırtınalı havalar yatların duruşunu ciddi oranlarda etkiler. Bu sebeple havanın kötü olduğu anlarda, güvertede bulunmamaya dikkat etmelisiniz.

Hava Şartlarına Bağlı Güvenlik Önlemleri

Yat turlarında önemli konulardan biri de hava şartlarıdır. İnsan iradesinin tamamen dışında olması nedeniyle hava şartlarına bağlı olarak önlem almanız gerekir. Yat personeli hava durumuna ilişkin tüm değişimleri takip etmektedir. Özellikle ciddi bir fırtına çıkma ihtimalinde, personel yatı güvenli bir alana götürerek demirleyecek ya da en uygun limana gidecektir. Bu tip bir durumla karşılaştığınızda hava durumu değişine ve yat personeli havanın güvenli olduğuna karar verene kadar tüm önerilerine uymalısınız. 

Önceki yazı
Yat Turları Nedir ve Neden Popülerdir?
Sonraki yazı
Yat Turları nda Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Bunlarda İlginizi Çekebilir.

Menü